Oncologie

ONCOLOGIE

Teodorescu Mihaela – medic specialist în specialitatea “oncologie medicală”
Interior 149

——————————————————————————————————————-

Servicii oferite în cadrul Cabinetului de Oncologie I.N.M.A.S.:

  • Consultații de specialitate
  • Stabilirea algoritmului de management terapeutic conform ghidurilor naționale și internaționale ale Societății Europene de Oncologie Medicală (ESMO) și NCCN (National Comprehensive Cancer Network).
  • Consultații second-opinion.
  • Evidență oncologică.
  • Stabilirea schemei terapeutice.

——————————————————————————————————————

Oncologia este o ramură a medicinei care se ocupă cu studiul, tratamentul, diagnosticarea și prevenirea tumorilor. Originea etimologică a numelui îl reprezintă cuvântul grecesc ὄγκος (ónkos), care înseamnă „tumoră”, „volum” sau „masă”.  Oncologia se ocupă de:

  1. Stabilirea schemei de tratament al bolnavilor diagnosticați cu tumori maligne.
  2. Terapia oncologică cuprinde hormonoterapia,imunoterapia, chimioterapia, terapiile țintite, radioterapia, chirurgia oncologică precum și alte modalități de abordare a tumorilor maligne.
  3. Urmărirea pacienților cu cancer după finalizarea tratamentelor curative (oncologia de teritoriu).
  4. Îngrijirea paliativă a pacienților cu afecțiuni maligne terminale.
  5. Întrebări etice legate de îngrijirea cancerului.
  6. Eforturi de screening:
    1. a populațiilor, sau
    2. a rudelor pacienților (în tipurile de cancer despre care se crede că au o bază ereditară, cum ar fi cancerul de sân)

Metodele de diagnostic ale unei tumori maligne includ:

  1. Biopsie sau rezecție: acestea sunt două metode prin care formațiunile suspectepot fi îndepărtate parțial sau în totalitate și evaluate de către un medic specialist anatomopatolog pentru certifica malignitatea acestora. Acesta este în prezent standardul de aur pentru diagnosticarea cancerului și este crucial în ghidarea următorului pas în management (supraveghere activă, chirurgie, radioterapie, chimioterapie sau o combinație a acestora).
  2. Endoscopie: fie gastrointestinală superioară, fie inferioară, cistoscopie, bronhoscopie sau fibroscopie; se utilizează pentru a vizualiza și localiza zonele suspecte de malignitate precum și pentru a realiza o biopsie atunci când este necesar. Pentru localizarea și ghidarea biopsieimai pot fi utilizate invastigații imagistice precum:  CT, RMN, ecografie și alte tehnici radiodiagnostice.
  3. Investigații imagistice de înaltă permormanță: Scintigrafia, tomografia computerizată (CT), imagistica prin rezonanță magnetică nucleară (RMN), tomografia cu emisie de pozitroni (PET-CT) și alte metode de medicină nucleară sunt foarte utile pentru identificarea zonelor suspecte de malignitate, cât și pentru stadializarea tumorilor.
  4. Analize de sânge, inclusiv markeri tumorali, care pot crește suspiciunea de anumite tipuri de cancer. Totodată, aceste modalități imagistice [în special tomografia computerizată (CT) sau achizițiile imagistice prin rezonanță magnetică (RMN)] sunt adesea folosite pentru a determina operabilitatea. Operabilitatea unei tumori înseamnă posibilitatea îndepărtării chirurgicale a unei tumori în totalitate, ținând cont totodată de conservarea, pe cât posibil, funcției organului afectat. În prezent, un diagnostic tisular (din biopsie) certificat de către un medic specialist anatomo- patolog este esențial pentru clasificarea corectă a cancerului și pentru a ghida următorul pas de tratament.
  5. În situații foarte rare, se poate identifica un nodul metastatic sau un ganglion limfatic patologic (de obicei la gât) pentru care nu poate fi găsită o tumoră primară. Cu toate acestea, markerii imunohistochimici dau adesea o indicație puternică a malignității primare.