Alergologie

Alergologie

Medic Sorin Perlea

Medic primar boli interne / Medic primar alergologie si imunologie clinica

  • Supraspecializare medicina aeronautica
Consultul alergologic incepe cu anamneza alergologica. Anamneza detaliaza dieta pacientilor, istoricului legat de farmacoterapie, de eventuala imunoterapie sau alte tipuri de tratamente; sunt consemnate antecendentele de reactii adverse medicamentoase, evaluarea expunerii la alergene, alti factori trigger sau de agravare.

Consultul continua cu examenul clinic obiectiv.
In cazul astmului bronsic sunt evaluati parametri functionali respiratori (PEF sau spirometrie).
Consultul continua, in cazurile care au indicatie, cu testarea cutanată prick cu alergene de mediu sau cu alergene alimentare.
Se poate face si testare cutanată alergologică la agenti fizici pentru urticaria la factori fizici.
Dupa stabilirea diagnosticului de boala si a diagnosticului etiologic, se trece la instructajul pacientului in ceeace priveste masurile specifice de evictiune alergenica.
Tratamentul medicamentos recomandat de alergolog cuprinde farmacoterapie clasica, si, particular, singurul tratament etiologic al bolilor alergice, respectiv imunoterapia specifica cu alergene. Vaccinarea cu extracte alergenice consta in administrarea repetata a unor cantitati progresive de alergene care sunt relevante clinic pentru boala pacientului si este utila in tratamentul rinitei, conjunctivitei si astmului bronsic alergic, alergiei la venin de hymenoptere.